Ministar Banožić na redovnom sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane 12. i 13. listopada 2022. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a koji se održao 12. i 13. listopada 2022. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji. Sastankom je predsjedao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Sastanak je započeo neformalnom radnom večerom ministara obrane NATO-a 12. listopada 2022. posvećenoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Pridružili su se i ministri obrane Finske, Švedske i Ukrajine.

Iznova je iskazana snažna podrška Ukrajini, pri čemu su sve članice Saveza jednoglasno osudile nedavno proglašenu ilegalnu rusku aneksiju suverenog ukrajinskog teritorija i najznačajniju eskalaciju od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Države članice NATO-a kao i Švedska i Finska istaknule su da nastavljaju s pružanjem pomoći Ukrajini uključujući kroz NATO-ov sveobuhvatni paket pomoći, a koji ne sadrži smrtonosnu vojnu opremu. Također je istaknuto da NATO nije dio rusko-ukrajinskog rata, ali da su članice Saveza čvrsto ujedinjene u potpori Ukrajini, zbog čega će joj saveznice nastaviti pomagati u obrani, ostvarivanju prava na slobodu i ponovnu uspostavu teritorijalne cjelovitosti.

Ministar Banožić je na radnoj večeri ponovio hrvatsku podršku Ukrajini, te prenio ukrajinskom kolegi, ministru obrane Oleksiju Reznikovu, kako je Republika Hrvatska spremna s Ukrajinom podijeliti svoju ekspertizu u poslijeratnoj obnovi, rehabilitaciji te brizi o braniteljima kao i iskustva u razminiranju.

Danas su ministri na sjednici Skupine za nuklearno planiranje, u svjetlu ruske retorike i prijetnji vezanih za nuklearno oružje, potvrdili snažnu ulogu nuklearnog odvraćanja Saveza radi sigurnosti i očuvanja mira.

Na sjednici posvećenoj NATO-ovom odvraćanju i obrani, ministri su razmijenili mišljenja o dosadašnjoj implementaciji odluka donesenih na sastanku na vrhu u Madridu u lipnju ove godine. Pri tome je istaknuto kako je NATO ove godine udvostručio broj borbenih skupina na istoku Saveza, te da je potrebno nastaviti rad na njihovom daljnjem osnaživanju. Ministri su na ovoj sjednici donijeli i odluku o daljnjem radu na području zaštite kritične podvodne infrastrukture, čija je važnost dodatno potvrđena nedavnim sigurnosnim incidentima na plinovodu Sjeverni tok. Posebno je istaknuta važnost provođenja procjene trenutnog stanja zaliha streljiva i opreme s kojima saveznice raspolažu. Stoga je donesena i odluka o jačanju aktivnosti koje se tiču popunjavanja zaliha koje će osigurati daljnje pružanje pomoći Ukrajini, ali i sposobnosti da Savez uspješno obrani svaki dio teritorija svojih država članica. Vezano uz navedeno, a u skladu s NATO procesom obrambenog planiranja, na ovoj sjednici raspravljeno je i izvješće o sposobnostima država članica.

Ministar Banožić je istaknuo kako je hrvatsko sudjelovanje u NATO-ovim misijama, operacijama i aktivnostima naš najvidljiviji doprinos zajedničkom odvraćanju i obrani Saveza, pri čemu je naglasio i doprinos Hrvatske u Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu Centar u Székesfehérváru koje je Hrvatska osnovala zajedno s Mađarskom, a kojemu se kasnije pridružila i Slovačka.

Na sjednici posvećenoj operacijama i misijama Saveza, ministrima obrane pridružio se i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borell.

Tom prigodom raspravljeno je djelovanje NATO-a u okviru svih njegovih operacija i misija s naglaskom na operaciju KFOR u Republici Kosovo i NATO Misiji Irak. Ministri su raspravljali i o budućnosti operacije Europske unije u Bosni i Hercegovini – ALTHEA. Po pitanju KFOR-a, složili su se da je potrebno nastaviti pomno pratiti situaciju na terenu kako bi se osiguralo sigurno okružje koje je, između ostalog, i u potpori dijaloga između Prištine i Beograda. Imajući u vidu sigurnosnu situaciju u Iraku ministri su također suglasno ustvrdili kako je nastavak NATO-ove neborbene misije u Iraku ključan za izgradnju kapaciteta iračke države kako bi se omogućila stabilizacija države, onemogućio povratak takozvane „Islamske države“ i općenito osnažila borba protiv terorizma. Glede EU operacije ALTHEA u Bosni i Hercegovini, ministri su se složili da će NATO nastaviti pružati podršku Europskoj uniji u provođenju operacije za koju je također suglasno utvrđeno da je od iznimne važnosti za mir i sigurnost u Europi te su pozvali na produženje mandata misije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Na ovoj sjednici , ministar Banožić je rekao da će Republika Hrvatska nastaviti s doprinosom, NATO-ovoj operaciji KFOR u Republici Kosovu, s obzirom na to da je pitanje sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana posebno značajno ne samo za Republiku Hrvatsku već i za cijeli euroatlantski prostor. Ministar je također rekao da će Hrvatska nastaviti sudjelovati i u NATO Misiji u Iraku, kao i u ostalim NATO-ovim misijama, operacijama i aktivnostima kao odgovorna i pouzdana saveznica koja aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti. Posebno je istaknuo važnost koju sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine ima za Republiku Hrvatsku, pri čemu je naglasio da Hrvatska daje punu podršku EU i NATO perspektivi susjedne BiH, te ujedno naglasio i važnost osiguravanja nastavka EU operacije ALTHEA.

Uoči sastanka NATO ministara obrane, ministar Banožić sudjelovao je 12. listopada 2022. i na sastanku Upravljačkog odbora država članica inicijative Koncepta vodećih nacija pod vodstvom SR Njemačke. Tom prigodom usvojeno je šesto izvješće o napretku koji daje pregled planova, aktivnosti i ostvarenih rezultata u prethodnom ciklusu, a koje je predstavila vodeća nacija. Ministar Banožić je zahvalio SR Njemačkoj na vodstvu, podržao predstavljeno izvješće i potvrdio daljnji nastavak hrvatskog sudjelovanja u inicijativi.

Objava Ministar Banožić na redovnom sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja