Ministar Banožić na sastanku ministara Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu

Pod vodstvom ministra obrane SAD-a Lloyda J. Austina u Bruxellesu su se okupili ministri obrana zemalja sudionica Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u srijedu 12. listopada 2022. godine u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji na šestom sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu (Ukraine Defense Contact Group).

Sastanak je sazvao američki ministar obrane Lloyd J. Austin III, a predstavnici više od 50 zemalja raspravljali su o do sada pruženoj pomoći Ukrajini, kao i nastavku pomaganja toj državi.

Ministar Banožić na sastanku je snažno osudio posljednje raketne napade Rusije na Ukrajinu u kojima su uništavani civilni ciljevi te stradali nedužni civili. Iskazao je solidarnost s Ukrajinom te istaknuo kako Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu i pruža joj humanitarnu i tehničku pomoć.

„U skladu s potrebama koje Ukrajina iskazuje, Republika Hrvatska dalje će na temelju odluka Vlade upućivati pomoć“, kazao je ministar Banožić, istaknuvši kako je Republika Hrvatska spremna podijeliti ekspertizu o mirnoj reintegraciji, poslijeratnoj obnovi, rehabilitaciji te brizi o braniteljima kao i iskustvo u razminiranju.

Objava Ministar Banožić na sastanku ministara Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja