Admiral Hranj i general Križanec sa članovima izaslanstva Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD-a

Načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec zahvalili su na dosadašnjoj pomoći Vlade SAD-a i potpori Oružanim snagama RH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj susreo se u četvrtak 6. listopada 2022. sa članovima izaslanstva Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (House Armed Services Committee), koji borave u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Ministarstvu obrane od 5. do 7. listopada 2022. godine.

Načelnik Glavnog stožera OSRH zahvalio je članovima Kongresa na dosadašnjoj pomoći Vlade SAD-a, koja je uvelike utjecala i doprinijela razvoju Hrvatske vojske. U tom kontekstu, osvrnuo se na projekte nabave za OSRH koji su trenutno u tijeku, a u kojima sudjeluje Vlada SAD-a. Pri tome je naglašena važnost projekata za dostizanje sposobnosti za nacionalnu obranu kao i NATO ciljeva sposobnosti. Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnostima razvoja zajedničkih projekata nabave opremanja i modernizacije te kapaciteta u području obrambene industrije država članica NATO saveza.

Članovi izaslanstva istaknuli su kako su hrvatski vojnici iznimno motivirani i stručni u obavljanju svojih zadaća. Naglašena je važnost nastavka daljnje suradnje između OS SAD-a i OSRH te je kao primjer uspješne suradnje navedeno Multinacionalno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC). Složili su se, riječ je o izvrsnom projektu koji omogućava dostizanje NATO ciljeva sposobnosti, a u kojem sudjeluje i Vlada SAD-a.

Nakon sastanka s admiralom Hranjem, američko izaslanstvo posjetilo je Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu gdje su im prezentirane sposobnosti HRZ-a, odnosno helikopteri UH-60M Black Hawk i OH-58 D Kiowa Warrior koji su dio donacije SAD-a Hrvatskoj vojsci.

Tijekom posjeta održani su radni sastanci sa zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Michaelom Križanecom i direktorom MSAP TC-a brigadirom Tomislavom Pušnikom.

Brigadni general Michael Križanec ovom prilikom zahvalio je članovima Kongresa na suradnji naglasivši kako će donirana tehnika koristiti za one sposobnosti koje se nastoje izgraditi u ovom desetljeću u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Oružanim snagama.
Dodao je kako je izložena tehnika rezultat višegodišnjeg zajedničkog predanog rada američko-hrvatskog partnerstva te kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i saveznik u svim aspektima te suradnje.

Predsjednik američkog kongresnog izaslanstva “HASC” Adam Smith zahvalio je brigadnom generalu Križanecu na gostoprimstvu istaknuvši: “Iznimno smo zahvalni i prepoznajemo koliko je naše partnerstvo jako i važno. Hrvatska je i članica krucijalnog saveza, NATO-a, zbog čega mora imati sposobnost za obranu svih naših članica radi održavanja mira i stabilnosti u svijetu i društvu općenito”, rekao je.

Tijekom sastanka je razmotrena i sigurnosna situacija na istoku Europe, posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu te su se obje strane složile kako je nužno nastaviti daljnja ulaganja u sposobnosti obrambenih sustava jer isto predstavlja značajan doprinos razvoju interoperabilnosti sa saveznicima i partnerima u NATO-u.

Objava Admiral Hranj i general Križanec sa članovima izaslanstva Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja