Obilježena 30. obljetnica 5. gardijske brigade “Sokolovi”

Sa zahvalnošću se prisjećamo pripadnika 5. gbr "Sokolovi" koji su život dali za našu slobodu, rekao je Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić nazočio je u Vinkovcima u srijedu 5. listopada 2022. godine na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade “Sokolovi”.

U spomen na poginule pripadnike 5. gardijske brigade “Sokolovi” položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a misno slavlje u crkvi sv. Euzebija i Poliona predvodio je vojni kapelan GOMBR-e fra Mato Vincetić.

Čestitajući obljetnicu osnivanja 5. gardijske brigade na svečanoj akademiji u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, ministar Banožić je istaknuo kako je 5. gbr “Sokolovi” nastala iz legendarnih postrojbi Hrvatske vojske koje su branile Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Osijek kao i cijelu Slavoniju. Ministar je iskazao i posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima te kazao: “Sa zahvalnošću se prisjećamo pripadnika brigade koji su život dali za našu slobodu. Pripadnici 5. gardijske brigade su od Vukovara do Južnog bojišta, Maslenice, Bljeska, obrane Slavonije u vrijeme Oluje pokazali kako se za slobodu bori Slavonski sokol!”

Ministar je istaknuo kako su upravo braniteljice i branitelji udarili temelje Ministarstvu obrane. “Danas je Hrvatska vojska uvijek prva u svim onim tragičnim događajima jer se najbolje zna organizirati, a to su temelji koji su ostali od vas braniteljica i branitelja koji ste uvijek tu za hrvatske građane”, rekao je ministar Banožić te dodao kako se teško stečene sposobnosti ne smiju napustiti.

“Zato se Vlada i odlučila za nabavku višenamjenskih borbenih aviona Rafale, helikoptera Black Hawk i Kiowa Warrior, kao i za daljnju modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske”, kazao je ministar obrane.

Predsjednik Udruge veterana 5. gbr “Sokolovi” Zoran Marunček čestitao je 30. obljetnicu 5. gardijske brigade “Sokolovi”. “Prenosim izraze ponosa i poštovanja za sve što su pripadnici 5. gardijske brigade “Sokolovi” učinili u Domovinskom ratu. Hvala za vašu nesebičnost i žrtvu, koja nam je daljnji poticaj za organizaciju ovakvih događaja”, rekao je Marunček.

Povodom 30. obljetnice 5. gardijske brigade Sokolovi prigodni program izvela je akrobatska grupa “Krila Oluje”, a posjetitelji su mogli vidjeti i vojno ceremonijalni prikaz Počasno-zaštitne bojne.

Objava Obilježena 30. obljetnica 5. gardijske brigade “Sokolovi” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja