Ministar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO

Pred stotinjak okupljenih studenata na Fakultetu političkih znanosti ministar je govorio o izazovima s kojima se NATO suočava te njegovoj važnosti za HV

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima nazočio je u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO na Fakultetu političkih znanosti.

Predstavljaju kampanje nazočio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ministri i pravobraniteljica pred okupljenim studentima Fakulteta političkih znanosti govorili su o važnosti članstva Republike Hrvatske u NATO-u, ulozi NATO-a u razvoju ne samo obrambenih sposobnosti država članica, već i njegovom doprinosu razvoja društva općenito.

U svom obraćanju studentima, ministar obrane zahvalio im je na dolasku i interesu za predstavljanje nacionalnog segmenta kampanje We Are NATO te im zaželio uspješan i produktivan akademski put.

“Razvijajte se u svim smjerovima, a obzirom kako ste odabrali jedan društveni smjer vjerujem kako ćemo se sigurno još susretati. Upravo zato razmislite i o usmjeravanju svog akademskog interesa prema obrambenim temama, kao i o kasnijem uključivanju u rad obrambenih institucija Republike Hrvatske. Isto tako, vrijedi spomenuti da su i vama, ali i svim hrvatskim građanima otvorene mogućnosti zaposlenja u institucijama NATO saveza, radi se o izazovnim poslovima i želio bih vidjeti više naših ljudi u tim institucijama”, rekao je ministar obrane.

Govoreći o Hrvatskoj vojsci kao modernoj oružanoj sili izrasloj na temelju iskustava iz Domovinskog rata, Banožić je naglasio kako je u današnje vrijeme sve većih izazova i prijetnji za očuvanje slobode i sigurnosti, važno objasniti na koje to načine NATO Savez čini svoje građane sigurnijima.
„Hrvatska kontinuirano povećava ulaganja te je prošle godine već dosegnuta tražena razina ulaganja u obranu od 2% BDP-a, dok je tražena razina ulaganja u modernizaciju i opremanje i premašena. Ova povećana izdvajanja su omogućila brojne akvizicije od kojih možemo navesti najznačajnije poput francuskog višenamjenskogborbenog aviona Rafale, američkih helikoptera Black Hawk te borbenih vozila pješaštva Bradley koja su u potpori implementacije, za Hrvatsku prioritetnog NATO cilja sposobnosti srednje pješačke brigade“, nastavio je ministar obarane.

Ministar je studente upoznao i s daljnjim planovima i smjerom modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH, važnosti kontinuiranog ulaganja u obranu, vojnim studijama te s dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

 

Objava Ministar Banožić na predstavljanju nacionalne kampanje We Are NATO pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja