Ministar Banožić s mađarskim ministrom obrane Szalay-Bobrovniczkyjem

U okviru službenog posjeta Mađarskoj ministar Banožić sastao se u Budimpešti s mađarskim ministrom obrane Kristófom Szalay-Bobrovniczkyjem

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak 29. rujna 2022. godine u Budimpešti s mađarskim ministrom obrane Kristófom Szalay-Bobrovniczkyjem, u okviru službenog posjeta Mađarskoj.

Na sastanku su potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi Mađarske i Hrvatske koje dijele brojne zajedničke interese i izazove kao susjedne zemlje, članice Europske unije i odgovorne NATO saveznice.

Kao važan dio ukupnih bilateralnih odnosa naglašena je suradnja u području obrane, pri čemu je posebno istaknuta suradnju ratnih zrakoplovstava, kopnenih i specijalnih snaga kroz obuku, suradnja unutar Regionalnog zapovjedništva komponente specijalnih snaga i Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku te drugih multilateralnih inicijativa u kojima dvije zemlje zajednički sudjeluju.

Ministri su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o kompleksnosti trenutne sigurnosne situacije izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu te njezinim implikacijama na europsku sigurnosnu arhitekturu i globalni sigurnosni poredak. U tom kontekstu, kao odgovor na sigurnosne izazove i pogoršanu sigurnosnu situaciju u Europi, istaknuta je odluka NATO članica o formiranju četiri nove multinacionalne borbene skupine od kojih se jedna nalazi na teritoriju Mađarske i u kojoj sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Zadovoljstvo mi je što ću danas, zajedno s ministrom Bobrovniczkyjem, sudjelovati na pokaznom dijelu međunarodne vojne vježbe “Brave Warrior 22″ te imati priliku susresti se s pripadnicima hrvatskog kontingenta koji su dio snaga NATO aktivnosti Ojačane budnosti u Mađarskoj kao i pripadnicima Oružanih snaga RH koji daju aktivan doprinos unutar Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar u Székesfehérvaru. Posebno smo ponosni, zajedno s našim mađarskim partnerima, na činjenicu da je Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a u svibnju ove godine donijelo odluku o aktivaciji i integraciji Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar u NATO strukturu snaga, čime je zapovjedništvo postalo sastavni vojni dio NATO-a, sa statusom Međunarodnog vojnog stožera NATO-a”, rekao je ministar.

Ministri su razgovarali i o suradnji i zajedničkim naporima unutar EU inicijativa, s osvrtom na suradnju u okviru Strateškog kompasa, PESCO projekata i Europskog obrambenog fonda.

“Istaknuli smo i važnost daljnjeg jačanja EU-NATO odnosa te uključenosti Europske unije u sve procese koji pridonose očuvanju stabilnosti na području regije”, rekao je Banožić te istaknuo važnost operacije KFOR na Kosovu, gdje Hrvatska i Mađarska zajednički sudjeluju kao i važnost daljnje prisutnosti i djelovanja EU operacije ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

“Zahvaljujem ministru Bobrovniczkyju na gostoprimstvu ovdje u Budimpešti i nadam se da su današnji razgovori bili produktivni i korisni za buduću suradnju od obostranog interesa”, poručio je ministar Banožić.

Mađarski ministar Bobrovniczky zahvalio je ministru Banožiću na posjetu istaknuvši kako je on prvi strani ministar u posjetu Mađarskoj od kada je preuzeo dužnost ministra.

“Prirodno je da je prvi ovakav posjet upravo iz Republike Hrvatske obzirom da imamo 30 godina duge diplomatske odnose koji su jako dobri”, rekao je Bobrovniczky istaknuvši dobre prijateljske odnose te da je Mađarska je uvijek stajala uz Hrvatsku i zalagala se za pristupanje Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Mađarski ministar se osvrnuo i pohvalio zajedničku suradnju pripadnika Hrvatske i Mađarske vojske u okviru Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar i NATO aktivnosti Ojačane budnosti. “Od 2021. godine u Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo priključila se i Slovačka. Na čelu ove organizacije i danas stoji hrvatski general koji iznimno dobro i profesionalno obavlja svoju zadaću. NATO kroz ove tri zemlje ove regije, Mađarsku, Hrvatsku i Slovačku, može voditi i rukovoditi cijelu organizaciju i aktivnosti na ovom području”.

Objava Ministar Banožić s mađarskim ministrom obrane Szalay-Bobrovniczkyjem pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja