Ministar Banožić u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici

Vlada RH nastavit će jačati sposobnosti Hrvatske vojske, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima u četvrtak 23. lipnja 2022. godine boravio je u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu. Na početku posjeta odana je počast svim poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske ratne mornarice za besprijekorno obavljanje zadaća koje se pred njih postave, ministar obrane istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske provodi politiku jačanja sposobnosti Hrvatske vojske. “Donesene su brojne mjere vezane uz poboljšanja materijalnih prava i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika. Od 2016. do danas plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano raste svake godine,” istaknuo je Banožić.

Podsjetio je i kako je izmjenama zakona kojima se uređuje služba u Hrvatskoj vojsci, uveden prvi ugovor za mornara i vojnika na određeno vrijeme na dvije godine i drugi ugovor na neodređeno vrijeme. “Novim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi. Tako je u Hrvatsku ratnu mornaricu u 2020. i 2021. godini primljeno 70 mornara”, kazao je ministar obrane.

Govoreći o značajnijim ulaganjima u Hrvatsku vojsku, ministar Banožić izdvojio je nabavu višenamjenskog borbenog aviona i helikoptera Black Hawk za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, vozila pješaštva Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku, izgradnju obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu.

“Opremanjem obalnim ophodnim brodovima poboljšat će se sposobnost nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru te će se osigurati operativnost Hrvatske ratne mornarice odnosno Obalne straže što je definirano u strateškim dokumentima”, rekao je Banožić.
Ministar se osvrnuo i na skoro upućivanje u proceduru Strategije obrane Republike Hrvatske i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Hrvatska ratna mornarica održavat će i unaprjeđivati postojeće sposobnosti uvođenjem u operativnu uporabu četiri obalna ophodna broda. Razvoj novih sposobnosti osigurat će se opremanjem protuminskim brodom s opremom te će se modernizirati raketne topovnjače”, rekao je ministar. Nabava protuminskih brodova potrebna kako bi se dostigla sposobnost zaštite plovnih ruta i ključne infrastrukture te osigurala potpora i zaštita vlastitih i savezničkih pomorskih snaga.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontradmiral Ivo Raffanelli i čelnici ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva HRM-a prezentirali su dostignuća i izazove s kojima se suočavaju. Raffanelli je istaknuo kako pripadnici HRM-a sve zadaće uspješno izvršavaju.

“Uz povećanje aktivnosti Obalne straže Republike Hrvatske u stalnom nadzoru Isključivog gospodarskog pojasa, sve vježbe postrojbi HRM-a kao i angažman u operacijama potpore miru proveli smo sukladno planiranom,” kazao je kontraadmiral Raffanelli.

Radnom posjetu nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija.

Objava Ministar Banožić u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja