Admiral Hranj u posjetu OS Sjeverne Makedonije i na sastanku načelnika GS zemalja B9

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH boravio je u službenom posjetu Oružanim snagama Sjeverne Makedonije te na sastanku načelnika Glavnih stožera država članica inicijative Balkans CHODs (B9). Posjet i sastanak održani su u razdoblju od 15. do 17. lipnja 2022. Na bilateralnom susretu s general pukovnikom Vaskom Gjurchinovskim, načelnikom Glavnog stožera OS Sjeverne Makedonije razgovaralo […]

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH boravio je u službenom posjetu Oružanim snagama Sjeverne Makedonije te na sastanku načelnika Glavnih stožera država članica inicijative Balkans CHODs (B9). Posjet i sastanak održani su u razdoblju od 15. do 17. lipnja 2022.

Na bilateralnom susretu s general pukovnikom Vaskom Gjurchinovskim, načelnikom Glavnog stožera OS Sjeverne Makedonije razgovaralo se o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji te njenom daljnjem razvoju. Glavnina aktivnosti obrambene suradnje provodi se u područjima vojne izobrazbe i školstva, zajedničkom sudjelovanju u obučnim aktivnostima i vježbama te NATO operacijama, misijama i aktivnostima. Cilj svih oblika suradnje je dostizanje zadovoljavajućeg stupnja interoperabilnosti, podizanje spremnosti te jačanje i razvoj vojnih sposobnosti.

Hrvatska i Sjeverna Makedonija aktivno surađuju i u multilateralnim inicijativama (Američko-jadranska povelja – A5) i organizacijama (RACVIAC-Centar za sigurnosnu suradnju sa sjedištem u RH) država Jugoistočne Europe s ciljem potpore državama regije u njihovim nastojanjima za pridruživanje Euro-atlantskim integracijama.

U sklopu svoje posjete Sjevernoj Makedoniji, admiral Hranj sudjelovao je na 15. sastanku inicijative Balkans CHODs. Inicijativa Balkans CHOD osnovana je, sa svrhom unaprjeđenja vojne suradnje na svim razinama i razvoja potrebnih sposobnosti, kao i povećanja stupnja interoperabilnosti. Premda u ovoj inicijativi RH sudjeluje kao promatrač, sudjelovanje na godišnjim sastancima načelnika oružanih snaga balkanskih zemalja predstavlja značajnu aktivnost.

U cilju promoviranja stabilnosti i suradnje u još uvijek nestabilnoj regiji. Jedan od ciljeva B9 je i pridruživanje europskim i euro-atlantskim integracijama te se upravo na sastancima najviše vojne razine raspravlja o mogućnostima daljnjeg proširenja suradnje i održavanja mira i stabilnosti, ali i odgovora na moguće prijetnje. Na sastanku inicijative, pored načelnika Glavnih stožera, sudjelovali su i predstavnici NATO i EU, Američkog zapovjedništva za Europu i Zapovjedništva američke kopnene vojske u Europi.

Načelnici Glavnih stožera članica inicijative potpisali su zajedničku izjavu kojom se potvrdila uspješna suradnja s ciljem daljnjeg razvoja iste, te je dogovoreno da će se 16. konferencija B9 2023. godine održati u Sofiji u Bugarskoj.

U hrvatskom izaslanstvu uz načelnika GS OSRH, bili su načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadna generalica Gordana Garašić, hrvatski vojni izaslanik brigadir Stjepan Domjančić, načelnik Odjela za planiranje i međunarodnu vojnu suradnju u HKoV- brigadir Darko Vondra i pobočnik NGS OSRH satnik Tomislav Vučak.

Objava Admiral Hranj u posjetu OS Sjeverne Makedonije i na sastanku načelnika GS zemalja B9 pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja