Ministar Banožić na redovnom sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Ministar Banožić sudjelovao na redovnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane 15. i 16. lipnja 2022. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a koji se održao 15. i 16. lipnja 2022. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji. Sastankom je predsjedao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Prvog dana sastanka, 15. lipnja, ministrima obrane NATO-a na posebnoj sjednici posvećenoj ruskoj agresiji na Ukrajinu pridružili su se predstavnici partnerskih država Finske, Švedske, Gruzije i Ukrajine te predstavnik Europske unije.

Iskazana je snažna podrška Ukrajini te je istaknuto da države članice NATO-a i partnerske države pružaju pomoć Ukrajini već godinama, kroz donacije opreme, financijsku podršku kao i kroz obuku ukrajinskih oružanih snaga.

Države članice NATO-a kao i Švedska i Finska istaknule su da nastavljaju s pružanjem pomoći Ukrajini koja uključuje i zbrinjavanje milijuna ukrajinskih izbjeglica. Na sjednici se raspravljalo o pomoći Gruziji, Moldaviji i Bosni i Hercegovini kao i o teškim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu koje su se reflektirale i na povećanje cijena hrane i energenata.

Ministar Banožić je na sjednici izrazio podršku Ukrajini, rekavši kako je Vlada Republike Hrvatske pomagala Ukrajini i prije početka rata te da će nastaviti pomagati i dalje u okviru svojih mogućnosti, uključujući humanitarnu, materijalnu i tehničku pomoć.

Složio se da je potrebno dodatno pomoći potencijalno ugroženim državama, pri čemu je naglasio da je za Hrvatsku od iznimnog interesa sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Drugog dana sastanka, 16. lipnja, održane su dvije sjednice posvećene trenutačnim ključnim temama Saveza poput novog NATO-ovog Strateškog koncepta, prilagodbe dugoročnog postava odvraćanja i obrane NATO-a, pravedne raspodjele tereta i financiranja NATO-a ususret nadolazećem NATO summitu koji će se održati od 28. do 30. lipnja 2022. u Madridu.

Ministri su usuglasili finalna mišljenja o novom Konceptu koji bi se trebao usvojiti na Summitu. S obzirom da će u Konceptu biti sadržana zajednička procjena sigurnosnog okruženja, nužno je da taj ključni dokument odražava stanje nove sigurnosne realnosti.

Sve države članice NATO-a istaknule su da NATO nije u sukobu s Rusijom i da NATO ne želi sukob, ali je isto tako istaknuta odgovornost i spremnost na obranu i zaštitu svih Saveznika u skladu s člankom 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

Ministri su razgovarali o načinu prilagodbe veličine i rasporeda NATO-ovog postava odvraćanja i obrane o čemu će odluku donijeti na nadolazećem Summitu. Istaknuta je potreba za dodatnim ulaganjem u obranu kako bi NATO bio snažniji i spremniji za odgovor za bilo kakvu agresiju na države članice.

Drugog dana sastanka, ministar Banožić je istaknuo da je budućnost naše sigurnosti važno da NATO ojača svoj postav odvraćanja i obrane. Ministar je pritom istaknuo zajednički hrvatsko-mađarski doprinos NATO-u kroz Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo Centar (MND-C) u Székesfehérváru koje je u svibnju integrirano u NATO strukturu snaga. Time su su Hrvatska i Mađarska doprinijele jačanju savezničkog postava odvraćanja i obrane u Europi.

Ministar Banožić je rekao da će Hrvatska nastaviti snositi svoj dio tereta za zajedničku sigurnost u okviru NATO-a, pri čemu je istaknuo da je Vlada Republike Hrvatske u svibnju usvojila najveći obrambeni proračun još od Domovinskog rata, pokazavši time još jednom kako je Hrvatska odgovorna i pouzdana saveznica koja brine o svojoj sigurnosti, ispunjava sve svoje obveze u NATO-u te aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

Uoči sastanka NATO ministara obrane, ministar Banožić sudjelovao je 15. lipnja u Bruxellesu i na sastanku Kontaktne skupine za Ukrajinu koji je održan u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država.

Na marginama NATO sastanka ministar Banožić održao je bilateralne sastanke s ministrom obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom i potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Crne Gore Raškom Konjevićem.

Objava Ministar Banožić na redovnom sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja