Konferencija logističkih zapovjednika zemalja članica NTCC-a

U Splitu je održana međunarodna konferencija logističara "National Territorial Commanders Committee Conference" čiji je domaćin bila Uprava za logistiku Glavnog stožera OS RH

U Splitu je od 13. do 15. lipnja 2022., održana međunarodna konferencija logističara “National Territorial Commanders Committee Conference” (NTCC-C) čiji je domaćin bila Uprava za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na konferenciji su sudjelovali logistički zapovjednici zemalja članica NTCC te predstavnici međunarodnih vojnih organizacija: Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE, European Union Military Staff – EUMS, NATO Joint Support and Enabling Command – JSEC, Multinational Logistics Coordination Centre – MLCC, Movement Coordination Centre Europe – MCCE i dr.

Oružane snage RH predstavljali su načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih Snaga RH komodor Milan Žunić i načelnik Odjela za integraciju Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih Snaga RH brigadir Željko Ričko. Komodor Žunić istaknuo je važnost stalnog razvoja međunarodne vojne logističke suradnje te kako je potrebno u okviru logistike poseban naglasak staviti na procese potpore zemlje domaćina snagama saveznicama i partnerima tijekom međunarodnih vojnih operacija i vježbi. „Raspravljali smo o modelima unaprjeđenja suradnje u provedbi logističkih aktivnosti, od potpore zemlje domaćina do prihvata, boravka i tranzita savezničkih i partnerskih oružanih snaga tijekom vježbi i aktivnosti. Na ovaj način razvijamo mrežu odnosa s kolegama iz drugih zemalja u cilju što kvalitetnije suradnje i usklađenog djelovanja tijekom provedbe zajedničkih aktivnosti“, rekao je komodor Žunić.

Odbor nacionalnih teritorijalnih zapovjednika (National Territorial Commanders Committee – NTCC) neformalna je međunarodna organizacija za razmjenu informacija i konzultacije o međunarodnim vojnim pitanjima. NTCC koordinira potporu zemlje domaćina i uspostavlja smjernice za olakšavanje prihvata i boravka te tranzit (RSOM) savezničkih i partnerskih oružanih snaga tijekom vježbi, operacija, prirodnih, tehničko-tehnoloških te ekoloških nepogoda i katastrofa. NTCC također koordinira operativni pristup nacionalnim linijama komunikacija te koordinira dostavu potrebnih materijalnih resursa zemljama koje šalju snage u međunarodnim operacijama i vježbama. Primarna zadaća NTCC-a je unaprjeđenje integracije NATO-a sa saveznicima i partnerima te ne-NATO članicama, poboljšanje sposobnosti potpore zemlje domaćina, pomoć zemljama partnerima u planiranju, upravljanju i izvršavanju logističke potpore te razmjena znanja i iskustava. Osoblje odbora čine logistički vojni zapovjednici (načelnici J-4) zemalja članica, a kao promatrači u rad Odbora uključeni su i visoki predstavnici SHAPE-a, EUMS-a, EUCOM-a, EDA, MLCC-a i JSEC-a.

NTCC Odbor osnovan je 1986., a danas ukupno broji 30 zemalja članica. Republika Hrvatska članica je od 2013., a od 2017. godine je u ulozi nacije sponzora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za ulazak u članstvo NTCC-a. Predsjedanje Odborom Oružane snage RH preuzele su u rujnu 2021. godine, a na ovogodišnjoj konferenciji u Splitu predsjedanje je preuzela Češka Republika.

Objava Konferencija logističkih zapovjednika zemalja članica NTCC-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja