Održan Adriatic Regional Countering Hybrid Threats seminar u Šibeniku

U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i NATO Zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ) u Šibeniku je od 24. do 26. svibnja 2022. godine održan Adriatic Regional Countering Hybrid Threats (CHT) seminar.

Seminar je nastavak nacionalnog CHT seminara, održanog u rujnu 2019. godine na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, a koncipiran je prema već održanim baltičkim, nordijskim i crnomorskim seminarima.

Uz predstavnike hrvatskih državnih institucija, Ministarstva obrane, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurnosno-obavještajne agencije te Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost na seminaru su sudjelovali i stručnjaci iz Republike Albanije, Crne Gore, Helenske Republike, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Slovenije. Doprinos seminaru dali su i stručnjaci NATO-a, Europske unije i Europskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji. Podijeljeni u nekoliko radnih skupina, vojni i civilni stručnjaci za suzbijanje hibridnih prijetnji obradili su najaktualnije teme na području hibridnih prijetnji, u cilju razmjene znanja, iskustava te poboljšanja razumijevanja o hibridnim prijetnjama i načinima njihovom suprotstavljanju u regionalnom kontekstu.

Seminar je otvorila Dunja Bujan Šujster, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane. Ravnateljica Bujan Šujster tom je prilikom istaknula kako hibridne prijetnje prožimaju gotovo sva područja ljudske djelatnosti, ali su zbog niskog intenziteta svojstvenog hibridnom sukobljavanju u pravilu teško uočljive u punom obujmu. Stoga je neophodan stalni proces učenja, kako se ne bi zaostajalo za akterima koji na ovaj način nastoje ostvariti prednost na međunarodnoj pozornici.

Na završnom danu seminara prezentirani su zaključci radnih skupina te je na temelju toga otvorena rasprava oko identificiranih izazova suprotstavljanja hibridnim prijetnjama kojima je, ili će potencijalno biti izložena jadranska regija. Poseban naglasak bio je na sveobuhvatnom pristupu prepoznavanju hibridnih prijetnji i modalitetima poboljšavanja međunarodne suradnje u njihovu prepoznavanju i suprotstavljanju.

Seminar je proveden prema pravilima Chatham House, koja neatribucijom iznesenih stavova omogućavaju otvorenu raspravu i iznošenje konkretnih prijedloga.

U završnom dijelu seminara sudjelovali su i Sebastian Rogač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za multilateralu i globalna pitanja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao i LeAnne Howard, savjetnica za strategiju i politike NSHQ-a. Zahvalili su organizatorima i sudionicima seminara na brojnim korisnim preporukama te istaknuli potrebu za daljnjim produbljivanjem i intenziviranjem suradnje po pitanju suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na regionalnoj i europskoj razini.

Održan Adriatic Regional Countering Hybrid Threats seminar u Šibeniku | Foto: MORH

Objava Održan Adriatic Regional Countering Hybrid Threats seminar u Šibeniku pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja