Počelo natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2022” na vojnom poligonu kod Slunja

Glavno natjecanje održat će se 25. svibnja, gdje će pod velikim tjelesnim opterećenjem na stazi dugoj 30-ak kilometara, u što kraćem roku morati savladati osam radnih točaka.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja 23. svibnja 2022. godine započelo je natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku.”

Pored 50 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i 9 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, za titulu najspremnijeg natjecati će se i 14 pripadnika savezničkih i partnerskih zemalja Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Kosova, Poljske, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Od tog broja na natjecanju sudjeluju 4 pripadnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i 2 pripadnice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general – pukovnik Siniša Jurković otvorio je ovogodišnje natjecanje. “Iako ste ovdje prvenstveno došli radi natjecanja, kući nosite puno više – prijateljstvo i dobre odnose koji će vam ostati za godine koje slijede. Pozivam vas da kući ponesete duh pozitivnog natjecanja i prijateljskih odnosa koje su odlika natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”, rekao je zapovjednik natjecanja, general – pukovnik Jurković.

Nositelj natjecanja je prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec, a voditelj je stožerni provedbeni dočasnik časnički namjesnik Tihomir Slanac.

Natjecateljima će nakon kvalifikacijskog gađanja iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS-9, 24. svibnja biti dodijeljeni startni brojevi. Glavno natjecanje održat će se 25. svibnja, gdje će pod velikim tjelesnim opterećenjem na stazi dugoj 30-ak kilometara, u što kraćem roku morati savladati osam radnih točaka.

Prošlogodišnje natjecanje također je održano na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, a pobjednik istoga bio je satnik Ivan Gerenčir, pripadnik Gardijske oklopno – mehanizirane brigade.

Natjecanja za najspremnijeg pripadnika započela su 2012. godine pod nazivom “Prvi za Hrvatsku” i nastavak su natjecanja koja su održavana od 1997. do 2000. godine pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode.” U znak sjećanja na heroja Domovinskog rata te pobjednika prvog natjecanja “Prvi do Knina, prvi do slobode” bojnika Davora Jovića, od 2018. godine natjecanje nosi naziv “Memorijali bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku.”

Od 2014. godine natjecanje ima i međunarodni karakter. U zasebnoj konkurenciji istodobno okuplja i pripadnike savezničkih i partnerskih oružanih snaga te se odvija pod nazivom “Best Soldier Competition” promovirajući tako načelo suradnje, interoperabilnosti i zajedničkog djelovanja.

Objava Počelo natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2022” na vojnom poligonu kod Slunja pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja