Ministar Banožić na dočeku branitelja koji su preveslali Atlantik

Svojim pothvatom pokazali ste da u vama plamti duh pobjednika, snaga volje branitelja za koje nikada nije bilo nesavladivih prepreka, poručio je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine u Velikoj Gorici na svečanom dočeku hrvatskih branitelja Martina Cruickshanka i Wernera Ilića koji su uspjeli u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla, u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Dočeku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, voditelj projekta „Atlantik – Banovina” Dražen Hrženjak i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved je zahvalio Martinu i Werneru u ime Vlade i premijera Plenkovića na odlučnosti i hrabrosti, izdržljivosti i snažnoj volji, odlikama hrvatskih branitelja i vojnika, koje krase dvojicu veslača, naglasivši kako su poslali poruku mladima kako se voli i čuva Domovina. “Ponosno ste ponijeli hrvatsku trobojnicu. Slave danas s vama svi branitelji, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata i svi hrvatski domoljubi”, poručio je Medved.

Čestitavši Martinu i Werneru na povijesnom pothvatu, ministar Banožić je rekao kako su svojim činom pokazali da u njima plamti duh pobjednika, snaga volje branitelja za koje nikada nije bilo nesavladivih prepreka. „Mirni život u SAD-u i Škotskoj zamijenili ste Hrvatskom i kao branitelji dragovoljci dali golemi doprinos hrvatskoj slobodi i pobjedi! Izazovna vremena traže odlučne, hrabre ljude, one bez straha i bez kalkulacija! Veslajući preko Atlantika podsjetili ste na silinu zajedništva, na čvrstinu koju imaju oni koji ostvaruju svoje ciljeve”, poručio je ministar Banožić.

Hrvatski branitelji i veslači Martin Cruickshank i Werner Ilić istaknuli su kako su iznimno ponosni što su uspjeli savladati zadani cilj i u 83 dana preveslati Atlantski ocean. Pobjednički duh i ljubav prema Domovini, bili su motivi koji su ih vodili na putu prema uspjehu. “Preveslali smo Atlantski ocean za našu zastavu, za sve koji su ’91. u jednoj ruci nosili pušku, a u drugoj krunicu, za najljepšu zastavu na svijetu”, poručio je Werner Ilić.

Objava Ministar Banožić na dočeku branitelja koji su preveslali Atlantik pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja