Ministar Banožić i admiral Hranj o padu bespilotne letjelice u Zagrebu

Želimo poslati poruku svim hrvatskim građanima da nema mjesta strahu, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj održali su u petak 11. ožujka 2022. godine u Ministarstvu obrane konferenciju za medije povodom pada besposadne letjelice u Zagrebu.

Ministar Banožić je rekao da je bespilotna i besposadna letjelica vojne proizvodnje, koja se srušila u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine u 23:04 sati na području gradske četvrti Jarun u Gradu Zagrebu, ušla u hrvatski zračni prostor u 22.57 sati.

„Letjelica je došla od strane Mađarske i zadržala se u zraku nešto manje od 7 minuta pri brzini od 700 km na sat na visini 1300 metara. Bojna zračnog motrenja i navođenja HRZ-a utvrdila je smjer kretanja letjelice od ulaska u Hrvatsku do trenutka pada”, rekao je ministar. Poslao je poruku hrvatskim građanima kako je uvjeren da ovaj događaj nije bio prijetnja za Republiku Hrvatsku i da nema mjesta strahu: “Vjerujem da ćemo tijekom dana na osnovu kriminalističkih istraživanja i saznanja imati više informacija o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost“.

Ministar je istaknuo da su sve službe na terenu odmah reagirale: „Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je zatvaranjem samog prostora, a odmah se uključila i Vojna policija. Započelo je prikupljanje podataka o samom događaj na svim razinama i u suradnji s našim susjednim zemljama, NATO članicama s kojima imamo jako dobru suradnju. Kod njih se u ovom trenutku također provode slične aktivnosti prikupljanja i evaluacije podataka s kojima se trenutno raspolaže. Važno je naglasiti da smo dio NATO saveza, da sustav domovinske sigurnosti funkcionira te smo odmah jutros održali sastanak u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost“, istaknuo je Banožić.

Ministar je naglasio da je u stalnoj i intenzivnoj komunikaciji s kolegama iz zemalja NATO članica i s NATO savezom. „Nakon ove konferencije razgovarat ću s glavnim tajnikom NATO-a, a razgovarao sam i s ministrima obrane Mađarske i Slovenije koji su iskazali zabrinutost zbog ovog incidenta. Razmijenili smo informacije koje imamo i nastavit ćemo komunikaciju“, rekao je Banožić.

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj rekao je kako je riječ o prilično ozbiljnom incidentu, istaknuvši kako unatoč brojnim saznanjima koja već postoje, predstoji dodatna intenzivna istraga kako bi se utvrdili svi detalji događaja.

„U intenzivnim smo kontaktima s kolegama zapovjednicima u NATO-u, zapovjednikom zračne komponente snaga NATO-a i s kolegom u Mađarskoj. Razmjena informacija olakšat će nam da do kraja razjasnimo o čemu se radi. Stručne ekipe iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH intenzivno analiziraju samu letjelicu i parametre leta kako bi prikupili što više podataka i kako bi mogli što detaljnije otkriti o čemu se radi“, istaknuo je admiral Hranj te dodao kako se u ovom trenutku bez detaljne analize ne može reći čija je letjelica.

Objava Ministar Banožić i admiral Hranj o padu bespilotne letjelice u Zagrebu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja