Državni tajnik Jakop na izvanrednom sastanku EU ministara obrane

Na izvanrednom sastanku EU ministara obrane raspravljalo se o agresiji Rusije na Ukrajinu i daljnjim koracima koje će Europska unija i države članice poduzeti

Državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop sudjelovao je u ponedjeljak 28. veljače 2022. na izvanrednom sastanku ministara obrane Europske unije na kojem se raspravljalo o agresiji Rusije na Ukrajinu i daljnjim koracima koje će Europska unija i države članice poduzeti.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell izvijestio je kako Ukrajina pokazuje veliku hrabrost i odlučnost obrane svog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i zaštite civilnog stanovništva. U tijeku je vojna kampanja Rusije s dalekosežnim implikacijama za europsku sigurnost u cjelini te je stoga potrebna potpora Unije, ali i poboljšanje vlastite otpornosti u aktualnim okolnostima. Kako bi se iskazala potpora Ukrajini, Europska unija je osim sankcija ruskome režimu, donijela odluku o žurnim mjerama pomoći za opskrbu ukrajinskih oružanih snaga vojnom opremom, gorivom i ostalim potrebnim sredstvima u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) u ukupnom iznosu od 500 milijuna eura.

Državni tajnik Jakop pozdravio je jedinstvo EU članica te je izrazio potporu Ukrajini, ali i saveznicima koji se također osjećaju ugroženo nezapamćenom destabilizacijom europske, ali i svjetske sigurnosti. Pozdravljeno je korištenje alata Unije za pružanje što hitnije potpore Ukrajini. Jakop je istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluke o pružanju humanitarne, ali i vojne pomoći Ukrajini vrijednosti od 124 milijuna kuna. Trenutno, više nego ikada prije potrebna je daljnja koordinacija sa NATO-om i partnerima. Naglašeno je kako i u ovim trenutcima ne smijemo izgubiti fokus sa zbivanja u jugoistočnoj Europi te je pohvaljeno upućivanje dodatnih snaga u operaciju Althea.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop na izvanrednom sastanku EU ministara obrane | Foto: OSRH/ D. Kos

Objava Državni tajnik Jakop na izvanrednom sastanku EU ministara obrane pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja