Vlada prihvatila Program aktivnosti zaštite od požara u 2022.

Za protupožarne aktivnosti u 2022. godini Ministarstvo obrane osiguralo je zračne, kopnene i mornaričke snage te besposadne zrakoplovne sustave, poručio je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić na 96. sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak 20. siječnja 2022. predstavio je prijedlog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku vojsku.

Program aktivnosti temeljni je dokument koordinacije i provedbe aktivnosti nadležnih tijela za preventivno i operativno djelovanje radi smanjenja požara na otvorenom prostoru.

Ministarstvo obrane, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, utvrđuje uvjete i način angažiranja Hrvatske vojske u gašenju požara na otvorenom prostoru. Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske će tijekom glavnog napora požarne opasnosti, u pravilu od 1. lipnja do 30. rujna, kontinuirano pratiti stanje i zapovijedati vatrogasnim snagama. Oružane snage Republike Hrvatske angažiraju se na zahtjev i djeluju u skladu s Programom aktivnosti i Operativnim planom.

“Spremnost Hrvatske vojske koja će biti angažirana u gašenju požara tijekom požarne sezone osigurat će se prema načelu stalne spremnosti za intervenciju tijekom cijele godine”, naglasio je ministar obrane te dodao kako Ministarstvo obrane provodi osposobljavanje protupožarnih zrakoplovnih snaga s dovoljnim brojem posada, letačkog i tehničkog osoblja za gašenje požara, prijevoz ljudi i opreme te traganje i spašavanje.

Ministar Banožić je istaknuo kako će se za provedbu Programa aktivnosti ove godine osigurat do šest zrakoplova Canadair, do šest zrakoplova Air Tractor i jedan transportni helikopter. Od 1. lipnja do 30. rujna Hrvatska vojska će osigurati do 200 pripadnika u spremnosti za intervenciju, mornaričke snage te desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod i gumene brodice.

“Ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave i korištenjem besposadnih zrakoplova unaprjeđujemo sposobnosti izviđanja i nadzora područja ugroženih požarima”, rekao je ministar te dodao kako će se i ove godine ovlast o angažiranju Hrvatske vojske prenijeti na vojnog zapovjednika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu Republike Hrvatske u Divuljama, što će biti značajno u procesu donošenja odluka i angažiranju snaga.

Ministarstvo obrane u provedbi ovoga Programa kontinuirano će pratiti stanje i korištenje resursa zrakoplova Canadair i Air tractor te helikoptera.

Provedba Programa aktivnosti odvijat će se u okviru sredstava odobrenih u Državnom proračunu za 2022. na poziciji za Ministarstvo obrane u iznosu od 103.135.000 kuna.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini.

Objava Vlada prihvatila Program aktivnosti zaštite od požara u 2022. pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja