Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Francuskoj

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane EU koji je organiziralo francusko predsjedništvo Vijećem EU

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je 12. i 13. siječnja 2022. godine u Brestu na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji je organiziralo francusko predsjedništvo Vijećem EU.

Tema prvog dana sastanka bila je djelovanje državnih i nedržavnih aktera u područjima provedbe EU misija i operacija. Uz ministre obrane EU sudjelovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix i predsjednica pododbora Europskog parlamenta za sigurnost i obranu (SEDE) Nathalie Loiseau.

Ministar Banožić je u svom obraćanju istaknuo kako razne skupine svojim sve agresivnijim djelovanjem nastoje umanjiti napore Europske unije usmjerene na jačanje stabilnosti našeg susjedstva. Geopolitički izazovi i aktualnosti zahtijevaju zajednički pristup EU-a, NATO-a i UN-a u cilju uspostave stabilnosti država partnera. Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg izvijestio je ministre obrane o sastanku Vijeća NATO-Rusija održanog ranije toga dana.

Druga sjednica održana je na temu očuvanje strateških interesa EU-a u osporenim domenama s fokusom na svemir. Govoreći o toj temi ministar Banožić je naveo kako je zbog rastućeg broja neprijateljskih aktivnosti u toj domeni potrebno osmisliti sveobuhvatan pristup kako bi se osigurali ekonomski i strateški interesi te stabilno i održivo korištenje resursa. Istaknuo je kako buduća EU strategija za svemir u području obrane i sigurnosti mora doprinijeti jačanju zajedničkog razumijevanja i političke svjesnosti o povezanosti svemira i obrane, što će doprinijeti i mogućnosti identifikacije prijetnji. Korištenje EU obrambenih inicijativa poput PESCO-a, CARD-a i EDF-a može doprinijeti daljnjoj sinergiji između civilnih i obrambenih industrija. EU u navedenom području mora nastaviti razvijati međunarodni pravni okvir što je još jedno od područja suradnje s partnerskim organizacijama NATO-om i UN-om, kazao je ministar.

Sastanak ministara obrane završen je zajedničkim radnim ručkom ministara obrane i ministara vanjskih poslova EU-a na kojem je sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Tema je bila rasprava o revidiranom nacrtu Strateškog kompasa, dokumenta na kojem EU i države članice rade više od godinu dana, a čije se usvajanje očekuje u ožujku ove godine.

Rasprava je bila usmjerena na ključna politička pitanja koja će biti smjernica našim naporima na području sigurnosti i obrane za idućih 5 do 10 godina. U svojem je obraćanju ministar Banožić ukazao na važnost brzog usvajanja treće po redu Deklaracije o EU-NATO suradnji. NATO je temelj kolektivne obrane u Europi te bi sukladno tome Strateški kompas trebao reflektirati nužnost komplementarnosti i sinergije obiju organizacija. Pohvaljen je prijedlog razmatranja češće revizije Analize prijetnji EU što će doprinijeti uspostavi zajedničkog razumijevanja o izazovima s kojima se EU suočava. Ministar je zaključno naglasio potrebu za boljim povezivanjem EU obrambenih inicijativa i nacionalnih procesa obrambenog planiranja.

 

Objava Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Francuskoj pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja