Vlada o sudjelovanju OSRH u Borbenoj skupini EU pod vodstvom Talijanske Republike

Angažmanom u borbenim skupinama jačamo položaj u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU te Strateškog kompasa za daljnji razvoj borbenih skupina u području obrane i sigurnosti

Ministar obrane Mario Banožić na 93. sjednici Vlade Republike Hrvatske, u četvrtak 30. prosinca 2021. predstavio je Nacrt prijedloga odluke o deklariranju snaga u Borbenu skupinu Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike.

Ministar Banožić je rekao kako je Hrvatska vojska angažirana u Borbenoj skupini pod vodstvom Talijanske Republike s do deset pripadnika koji su u stanju pripravnosti od 1. srpnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine.

“S obzirom da na razini Europske unije nema uspostavljene borbene skupine koja bi bila u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2022., Talijanska Republika kao vodeća država predložila je državama sudionicama da se vrijeme pripravnosti produlji na prvo polugodište 2022. godine”, istaknuo je ministar pojasnivši kako se ovim Nacrtom predlaže da Hrvatska stavi na raspolaganje Borbenoj skupini do deset pripadnika Hrvatske vojske koji će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine.

“Angažmanom u borbenim skupinama jačamo položaj u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije te rasprava u postupku donošenja Strateškog kompasa koji će pružiti smjernice za daljnji razvoj borbenih skupina i djelovanja u području obrane i sigurnosti”, poručio je ministar Banožić.

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga odluke i dostaviti će je Predsjedniku Republike na donošenje.

Objava Vlada o sudjelovanju OSRH u Borbenoj skupini EU pod vodstvom Talijanske Republike pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja