Na HVU održana table-top vježba “COOPSEC21”

U sklopu hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom, održana međunarodna aktivnost Cooperative Security – "COOPSEC21"

U godini predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom (Central European Defence Cooperation – CEDC), Republika Hrvatska pružila je domaćinstvo zajedničkoj CEDC obučnoj aktivnosti Cooperative Security – COOPSEC.

“COOPSEC21” je održan u formatu table-top vježbe sa scenarijem istodobnog upravljanja dvjema simultanim krizama – pandemijom i prirodnom katastrofom, putem videokonferencije s Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” 07. i 08. prosinca 2021. godine.

Aktivnost je otvorila ravnateljica Uprave za obrambenu politiku MORH-a Dunja Bujan Šujster istaknuvši važnost dijeljenja iskustava i učenja jednih od drugih kako bi naši sustavi za upravljanje u kriznim uvjetima bili učinkovitiji te poručila da zajedničkom suradnjom možemo značajno ojačati našu otpornost na krizne situacije.

Na vježbi su sudjelovali stručnjaci iz obrambenog sustava, civilne zaštite i kriznog upravljanja, kao i strateškog komuniciranja državnih institucija država CEDC-a: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke i promatrača Poljske.

Ispred Republike Hrvatske na vježbi su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga RH.
Sudionici su raspravljali o scenariju u okviru radnih skupina te tražili sličnosti pristupa, ali i prepoznali zajedničke poteškoće i izazove s kojima se suočavaju sve države CEDC-a u situacijama upravljanja krizom.

Republika Hrvatska, kao jedina od članica CEDC-a koja se u stvarnosti suočila sa situacijom predstavljenom u scenariju, upravljanjem pandemijom COVID-19 te sanacijom posljedica razornih potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, uz domaćinstvo aktivnosti, svojom je ekspertizom pružila dodanu vrijednost provedbi vježbe i implementaciji njezinih ciljeva.

Na HVU održana table-top vježba ‘COOPSEC21’

Objava Na HVU održana table-top vježba “COOPSEC21” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja