Sastanak ministra Banožića i kosovskog ministra Mehaja u Splitu

Na sastanku je istaknuta uspješna bilateralna suradnja Hrvatske i Kosova

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se u srijedu 10. studenog 2021. s ministrom obrane Republike Kosovo Armendom Mehajem, na marginama Konferencije Američko-jadranske povelje (A-5) u Splitu.

Na sastanku je istaknuta uspješna bilateralna suradnja Hrvatske i Kosova koja je potvrđena kroz nekoliko sastanaka dvojice ministara održanih ove godine. Također, potvrđena je namjera za nastavak suradnje u multilateralnim inicijativama kao što je Američko-jadranska povelja, koja nesumnjivo pridonosi regionalnoj stabilnosti.

Ministar Banožić je rekao kako dvije zemlje nastavljaju unaprjeđivati bilateralnu suradnju kao i suradnju u okviru Američko-jadranske povelje. Naglasivši kako je siguran da će ova suradnja povezati dvije zemlje u vojnom, ali i političkom te gospodarskom smislu, ministar je istaknuo da Hrvatska podupire Kosovo u nastojanju da postane članom regionalnih i euroatlanskih inicijativa i organizacija.

Ministar Banožić pozvao je ministra Mehaja na ministarski sastanak koji će se održati u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u prosincu.

Ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj zahvalio je hrvatskoj strani na višegodišnjoj podršci istaknuvši kako je hrvatsko sudjelovanje u NATO operaciji KFOR na Kosovu izvrstan primjer doprinosa suradnje dviju zemalja u procesima stabilizacije i sigurnosti regije.

Sastanak ministra Banožića i kosovskog ministra Mehaja u Splitu | Foto: MORH/ F. Klen

Objava Sastanak ministra Banožića i kosovskog ministra Mehaja u Splitu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja