Održan sastanak Foruma ministara obrane jugoistočne Europe

Državni tajnik Jakop sudjelovao na sastanku ministara obrane SEDM-a u okviru bugarskog predsjedanja

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop sudjelovao je u četvrtak 4. studenog 2021. godine na sastanku Foruma ministara obrane jugoistočne Europe (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM) u Skopju koji je održan pod domaćinstvom Republike Sjeverne Makedonije.

Riječ je o prvom sastanku ministara obrane u okviru bugarskog predsjedanja ovom regionalnom inicijativom, čiji je temeljni cilj promicanje sigurnosnog i obrambenog dijaloga u jugoistočnoj Europi te pružanje potpore procesu euroatlantske integracije preostalih država aspiranata iz jugoistočne Europe.

Uz Hrvatsku, koja je članica SEDM-a od 2000., sastanku su prisustvovali ministri, zamjenici ministara obrane, državni tajnici i drugi visoki dužnosnici ostalih država članica SEDM-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Italija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Turska, Ukrajina) te kao posebni gosti, predstavnici Europske unije, Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC, Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council – RCC) te Centra za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Europi (UNDP SEESAC).

Sastanak je otvorio predsjedavajući SEDM-a Plamen Yordanov izloživši prioritete bugarskog predsjedanja, među kojima su proširenje SEDM-a na nove države članice te unaprjeđenje suradnje s međunarodnim organizacijama UN, NATO i EU.
Državni tajnik Zdravko Jakop iskazao je potporu daljnjem radu i razvoju SEDM-a kao značajnog regionalnog foruma koji pridonosi jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, no ukazao je na potrebu prilagodbe inicijative aktualnom sigurnosnom okruženju kroz definiranje novih područja i projekata suradnje koji će pružati bolji odgovor na trenutne sigurnosne izazove.

Ministrica obrane Republike Sjeverne Makedonije Radmila Shekerinska u svom je govoru istaknula kako se promjene u području tehnologije, digitalizacije i klimatskih promjena ubrzano odvijaju i stubokom mijenjaju naša društva. Poručila je kako u borbi protiv novih prijetnji, poput pojave lažnih vijesti, dezinformacijskih kampanja i cyber napada, koji zamjenjuju klasična oružja, leži potencijal za istinska i konkretna partnerstva među državama.

Svi sudionici su potvrdili kako SEDM ostaje relevantna regionalna inicijativa, a države su pozvane aktivno raditi na pokretanju konkretnih projekata s opipljivim rezultatima te doprinositi većoj vidljivosti SEDM-a.

Prilikom boravka u Sjevernoj Makedoniji, državni tajnik Jakop uručio je brončanu medalju izvrsnosti u izobrazbi časničkom namjesniku Vojske Republike Sjeverne Makedonije Veli Ristovskom za uspješan završetak izobrazbe, ostvarene rezultate i zalaganje, kao trećem najboljem polazniku 19. naraštaja Visoke dočasnike izobrazbe.

Objava Održan sastanak Foruma ministara obrane jugoistočne Europe pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja