Veleposlanik Italije u nastupnom posjetu Ministarstvu obrane

Ministar obrane Mario Banožić primio je u nastupni posjet veleposlanika Talijanske Republike Pierfrancesca Sacca

Ministar obrane Mario Banožić primio je u petak 15. listopada 2021. u Ministarstvu obrane u nastupni posjet veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesca Sacca.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Italije, suradnji u okviru EU-a i NATO-a multilateralnih organizacija i vojno-tehničkoj suradnji.
Istaknuta je dosadašnja izvrsna suradnja mornarica i ratnih zrakoplovstava dviju zemalja, uz naglasak na suradnju akro-grupa “Krila Oluje” i Frecce Tricolori.
Težište suradnje mornarica usmjereno je na unaprjeđivanje protuminskih sposobnosti RH i međusobne interoperabilnosti.

“Izvrsna suradnja naših mornarica u okvirima NATO-a rezultirala je hrvatskim angažmanom u NATO skupini protuminskih snaga na brodu talijanske mornarice. Uz vašu podršku ovu aktivnost planiramo nastaviti i sljedeće godine”, rekao je ministar obrane Mario Banožić. Također, zahvalio je za dugogodišnju suradnju u KFOR-u te borbenoj skupini EU-a u kojoj hrvatske snage sudjeluju pod talijanskim vodstvom. “Vjerujemo da su borbene skupine EU vrijedan instrument za poboljšanje interoperabilnosti”, istaknuo je Banožić.
Suradnja Hrvatske i Italije u NATO-u uključuje i suradnju u Konceptu vodećih nacija (Framework Nations Concept – FNC). U okviru EU-a dvije zemlje sudjeluju u četiri PESCO projekta te u DECI EUBG 2021/2 koju predvodi Italija.
U kontekstu vojno-tehničke suradnje ministar Banožić je istaknuo: “Jačanje vojno-tehničke suradnje između naše dvije zemlje otvara mogućnosti za našu buduću bilateralnu suradnju. Europski obrambeni fond također predstavlja potencijal za razvoj sposobnosti i suradnju naših industrija. Hrvatsku obrambenu industriju čine mala i srednja poduzeća te postoji perspektiva za suradnju s velikim talijanskim tvrtkama. Drago mi je da je talijanska delegacija sudjelovala na izložbi ASDA u Splitu.”

Veleposlanik Talijanske Republike Pierfrancesco Sacco zahvalio je ministru na prijemu te istaknuo kako je bilateralna i multilateralna suradnja između dvije zemlje jako dobra što dokazuju i niz održanih sastanaka na najvišoj razini. Pohvalio je našu obrambenu industriju kao i visoku kvalitetu hrvatskih proizvoda.

Objava Veleposlanik Italije u nastupnom posjetu Ministarstvu obrane pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja