General Turkalj na konferenciji za medije o završetku Protupožarne sezone

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici održana konferencija za medije o završetku glavnog napora protupožarne sezone 2021.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj nazočio je u ponedjeljak, 11. listopada 2021. konferenciji za medije o Protupožarnoj sezoni 2021.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, voditelj Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostički sustav Lovro Kalin te županijski vatrogasni zapovjednici.

General Turkalj je rekao da su sve zadaće Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH tijekom PP sezone 2021. izvršene u skladu s operativnim planom i važećim zapovijedima te uz odgovarajuću koordinaciju i suradnju unutar Oružanih snaga RH i sa ostalim tijelima sustava domovinske sigurnosti.

Istaknuo je kako tijekom I. i II. faze PP sezone, od siječnja do rujna, od Hrvatske vatrogasne zajednice zaprimljeno ukupno 276 zahtjeva za angažmanom snaga Hrvatske vojske, od kojih je 274 zahtjeva bilo za angažiranje PP zračnih snaga, a dva zahtjeva odnosila su se na angažiranje PP kopnenih snaga Hrvatske vojske.

U skladu s navedenim, PP zračne snage tijekom gašenja požara i protupožarnih izviđanja izvršile su 5.339 letova, ostvarile 846:50 sati naleta, izbacile ukupno 24.986 tona vode, utrošile 539.359 litara goriva, prevezle 7,5 tona tereta te potrošile 7.564 litre pjenila.

Kopnene snage PP NOS-a OS RH iz vojarne “Knez Trpimir” Divulje bile su angažirane dva dana, 2. i 3. kolovoza, sa po 26 vojnika na gašenju požarišta Seget Gornji u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na požarištu su ukupno bili angažirani 11:35:00 sati gdje su dali velik doprinos u gašenju jednog od najvećih požara u RH do sada.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava tijekom glavnog napora protupožarne sezone 2021. bio je angažiran 13 puta u izviđanju područja koja su procijenjena kao visoko rizična glede izbijanja požara te snimanja požarišta. Besposadni zrakoplovni sustav “ORBITER 3” tijekom protupožarnih izviđanja ostvario je četrnaest letova, odnosno 31:27:00 sati naleta.

“U pripremi i provedbi PP sezone 2021. nije se dogodio niti jedan izvanredni događaj što svjedoči dobroj pripremljenosti, obučenosti i poštivanju mjera sigurnosti u obavljanju zadaća”, istaknuo je general.

Na konferenciji za medije je istaknuto kako je ovogodišnja protupožarna sezona bila ekstremno topla, ali je bilo 20 posto manje požara nego godinu ranije. Ove godine zabilježena su 3004 požara, dok ih je lani bilo 3778. U cijeloj ovogodišnjoj sezoni izgorjelo je 59 posto manje površina. Požara otvorenog tipa ove je godine bilo 498, što je za 3,49 posto manje nego 2020. kada ih je bilo 516. Po broju požara raslinja u priobalju najviše ih je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji (935), a slijede Zadarska (592), Šibensko-kninska (578), Ličko-senjska (342), Istarska (258), Primorsko-goranska (156) te Dubrovačko-neretvanska županija (143). Po opožarenoj površini prednjači Šibensko-kninska županija (3835 ha), a slijede Splitsko-dalmatinska (3144 ha) te Ličko-senjska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska i Primorsko-goranska županija.

Objava General Turkalj na konferenciji za medije o završetku Protupožarne sezone pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja