U Zadru otvoren kongres Europskog udruženja vojnih novinara

Znam da ćete na kongresu EMPA-e, ali i odgovornim radom u vašim zemljama, nastaviti raditi na izgradnji stabilnijeg i sigurnijeg svijeta, poručio je državni tajnik Jakop

U Zadru je 5. listopada 2021. svečano otvoren 41. kongres Europskog udruženja vojnih novinara (EMPA), koje okuplja glavne urednike vojnih časopisa i drugih tiskanih i audiovizualnih izdanja, čelnike ustrojstvenih cjelina ministarstava i oružanih snaga koje se bave odnosima s javnošću i izdavaštvom, kao i stručnjake za sigurnosno-obrambena pitanja koji surađuju s vojnim medijima.

Na ovogodišnjem kongresu, čiji je domaćin i suorganizator Ministarstvo obrane RH, sudjeluje 30 članova EMPA-e iz deset zemalja, uključujući djelatnike Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. Prvi hrvatski vojnostručni časopis Hrvatski vojnik u punopravnom je članstvu EMPA-e od 2002. godine.

Kongres je otvorio izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, pozdravivši sve sudionike u ime ministra Banožića.

“Graditi povjerenje među državama i njihovim obrambenim sustavima, razvijati razumijevanje, zahtjevna je zadaća i određeni izazov za vas, predstavnike vojnih medija. Znam da ćete i ovdje na kongresu EMPA-e, ali i odgovornim radom u vašim zemljama, nastaviti raditi na izgradnji stabilnijeg i sigurnijeg svijeta – svijeta razumijevanja, svijeta koji nudi prilike i svijeta okrenutog budućnosti,” poručio je državni tajnik Jakop.

Predsjedavajući EMPA-e austrijski brigadni general Wolfgang Peischel izrazio je ponos i zahvalnost što je kongres organiziran u Hrvatskoj kao zemlji s bogatom vojnom tradicijom. Naglasio je da kongres u kontekstu novih sigurnosnih prijetnji služi u prvom redu za prikupljanje i razmjenu međunarodnog znanja o vojno relevantnim činjenicama na strateško-sigurnosnoj, operativnoj, taktičkoj i borbenoj razini.

Kroz tri dana kongresa sudionici će nazočiti stručnim predavanjima i prezentacijama te razmijeniti iskustva o vojnom novinarstvu, izdavaštvu i odnosima s javnošću. Na nekoliko će lokacija u Zadru, Splitu i Kninu pratiti demonstracije sposobnosti Hrvatske vojske te će im biti predstavljeni proizvodi hrvatske obrambene industrije.

Objava U Zadru otvoren kongres Europskog udruženja vojnih novinara pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja