Admiral Hranj na konferenciji Vojnog odbora NATO-a

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj s izaslanstvom sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Ateni

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera, koja je održana 18. rujna 2021. u Ateni, Grčka.

Na konferenciji se raspravljalo o NATO operacijama, misijama i aktivnostima, strateškoj adaptaciji uključujući koncept odvraćanja i obrane te koncept za razvoj sposobnosti ratovanja, trenutnim sigurnosnim izazovima, kao i Inicijativi NATO 2030 koju je inicirao Glavni tajnik NATO-a. Naglašeno je da se Sjevernoatlantski savez i njegove članice suočavaju s raznim sigurnosnim izazovima, počevši od terorizma, kriznih situacija uzrokovanih prirodnim nepogodama, požarima i potresima, do onih uzrokovanih ljudskim djelovanjem, epidemijom uzrokovanom koronavirusom i klimatskim promjenama.

Rizici i izazovi s kojima se suočavamo i s kojima ćemo se suočavati kao Savez zahtijevaju agilnost, fleksibilnost, tehnološke inovacije, a samim time i stalnu transformaciju i adaptaciju, i načina razmišljanja i struktura snaga. Za prevladavanje navedenih izazova bitno je zajedništvo te jačanje postojećih partnerstava.

Konferencija je bila prilika da se načelnik GS OS RH sastane s kolegama i da se na strateškoj vojnoj razini oblikuju savjeti po navedenim temama kako bi politička tijela NATO-a mogla donijeti odluke na razini ministara obrane u listopadu 2021.

U hrvatskom izaslanstvu, pored admirala Hranja, na sastanku su sudjelovali stalni vojni predstavnik RH pri NATO i EU kontraadmiral Predrag Stipanović, načelnica Uprave za planiranje brigadna generalica Gordana Garašić, stožerni časnik u Vojnom predstavništvu RH pukovnik Josip Ivandić te pobočnik Načelnika GS OSRH satnik Tomislav Vučak.

Na kraju konferencije načelnici glavnih stožera izabrali su general-pukovnika Janusza Adamczaka iz Poljske kao novog direktora međunarodnog vojnog osoblja (DGIMS), tijela koje pruža potporu radu Vojnog odbora NATO-a, a koji će tu dužnost preuzeti u ljeto 2022.

Objava Admiral Hranj na konferenciji Vojnog odbora NATO-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja