Održan drugi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom

Ravnatelji za obrambenu politiku razmijenili su mišljenja za daljnje unaprjeđenje suradnje država članica Povelje te naglasili važnost NATO politike otvorenih vrata

Pod vodstvom ravnateljice Uprave za obrambenu politiku ministarstva obrane Republike Hrvatske Dunje Bujan Šujster u petak, 10. rujna 2021. održan je drugi sastanak ravnatelja za obrambenu politiku Američko-jadranske povelje (The U.S. Adriatic Charter – A-5) u Zagrebu.

Pored hrvatskih predstavnika, sastanku su prisustvovali ravnatelji za obrambenu politiku i visoki predstavnici ministarstva obrane država članica Povelje (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država) kao i predstavnici država promatrača (Kosova, Slovenije i Srbije).

Nakon uvodnog osvrta ravnateljice Bujan Šujster na tijek implementacije prioriteta i programa hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom te osvrta na aktualnu sigurnosnu situaciju na području jugoistočne Europe, kao i situaciju u Afganistanu, uslijedile su nacionalne intervencije u okviru dva tematska panela od kojih je prvi bio posvećen raspravi o hibridnim utjecajima na području jugoistočne Europe kao i o dugoročnoj perspektivi procesa euroatlantskih integracija.

“Nakon uspješnog desetljeća i ostvarenog napretka procesa integracije država jugoistoka Europe u EU i NATO, trenutačni zastoj, uvelike potpomognut teškom ekonomskom situacijom, otvorio je prostor brojnim vanjskim akterima koji vješto koriste pandemiju COVID-19 u pokušajima konsolidacije svojih političkih i ekonomskih interesa u regiji. Jedno je sigurno, članstvo u EU i NATO-u nema i ne smije imati alternativu i bez daljnjeg napretka procesa integracija, naša regija će i dalje ostati podložna malignim utjecajima kojima svakodnevno svjedočimo”, naglasila je ravnateljica Bujan Šujster.

U nastavku sastanka, ravnatelji za obrambenu politiku razmijenili su mišljenja i prijedloge za daljnje unaprjeđenje suradnje država članica Povelje te naglasili važnost NATO politike otvorenih vrata kao pokretača reformskih procesa kao i suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i transatlantske veze u kreiranju odgovora na kompleksne sigurnosne ugroze današnjice, posebice hibridne i kibernetičke prijetnje te dezinformacijske kampanje.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je preuzela predsjedanje Američko-jadranskom poveljom u 2021. godini nakon Bosne i Hercegovine. Zajedničke obučne i vježbovne aktivnosti, od kojih je međunarodna vojna vježba “Laufer 21” u svibnju 2021. bila glavni obučni događaj vojnih snaga zemalja Američko-jadranske povelje, uobičajeno prate i sastanci na najvišoj političkoj razini suradnje te je u ožujku 2021. održan prvi zajednički sastanak ravnatelja za obrambenu politiku i političkih ravnatelja Američko-jadranske povelje.

Američko-jadranska povelja je utemeljena 2003. kao partnerska regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem pune integracije u NATO i EU.

Objava Održan drugi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja